Recept: gebakken courgette met rode ui en rozijnen

Wist je dat TARTELETTE ook online kookworkshops verzorgt? Je kookt dan een driegangen menu vanuit je eigen keuken onder live begeleiding via Zoom. Klik hier voor de agenda! 

Courgette met rode ui, rozijnen en pijnboompitten

Een lekker groentengerecht bij de barbecue? Of een origineel bijgerecht? Zoek niet verder! Zachte courgette, zoete rode ui en rozijnen en het frisse van verse munt en citroen. Dit gerecht is ook heerlijk om mee te nemen naar een picknick of als lunch. 

Ingrediënten 

(bijgerecht 4 personen)

    • 500 gram courgettes
    • olijfolie
    • 2 rode uien
    • 2 tenen knoflook
    • 75 gram rozijnen
    • 2 eetlepels pijnboompitten
    • sap van 1 citroen 
    • 15 blaadjes munt

    Bereidingswijze

    1. Doe de rozijnen in een bakje en overgiet ze met kokend water. Laat een kwartier wellen en giet daarna af. 
    2. Neem een koekenpan en rooster hierin de pijnboompitten goudbruin. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen. 
    3. Snijd nu de courgette in plakjes van ongeveer een halve centimeter. Snijd de ui in partjes. Probeer hierbij de ‘wortel’ te laten zitten. Daar blijven de partjes aan elkaar zitten. Pel de knoflooktenen en snijd ze in dunne plakjes. 
    4. Verhit de koekenpan met een laagje olijfolie. Bak nu de plakjes courgette in rondes goudbruin; leg de pan vol met plakjes, bestrijk ze met een dun laagje olie en bestrooi met zout en peper. Keer ze na een paar minuten om. Ze zijn klaar als ze aan beide kanten goudbruin zijn. Herhaal tot alle courgette gebakken is. Bewaar de gebakken plakjes in een schaal/kom. Ze hoeven niet warm te blijven. 
    5. Voeg dan opnieuw een eetlepel olie in de pan en bak hierin de partjes rode ui tot ze goudbruin worden. Voeg als laatste de knoflookplakjes toe en bak nog even kort mee. 
    6. Opmaak: neem een platte schaal en leg hierop de helft van de courgetteplakjes. Verdeel er de helft van de ui en rozijnen over, scheur er de helft van de muntblaadjes overheen. Besprenkel met de helft van het citroensap. Leg er nu een tweede laag op en maak af met de rest van de ui en rozijnen, munt, citroensap en tot slot de pijnboompitten. Eventueel kun je er nog wat olijfolie overheen sprenkelen. 

    TIPS

    • Je kunt dit recept prima van te voren klaarmaken. Ik zou de pijnboompitten pas op het laatste moment toevoegen om te voorkomen dat ze zacht worden. 

    Dit recept is onderdeel van mijn blog challenge in september 2020. Elke dag plaats ik een recept. Kook/bak jij met me mee? Deel dan je creaties met de hashtag #tarteletteblogt en dan deel ik je berichtje!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *