Recept: groentenbouillon van restjes

Groentenbouillon van restjes

Als je regelmatig vers kookt, zul je net als ik te maken hebben met restjes groenten. Soms heb je gewoon maar een halve bos bleekselderij nodig of verkopen ze een bepaalde soort groente niet in een kleinere verpakking. Om deze restjes op een goede manier te verwerken, maak ik bouillon. Dit kan met ontzettend veel groenten en kost niet veel tijd. Toch wil ik niet wekelijks de restjes verwerken. Waar mogelijk vries ik dus ook restjes groenten (soms zelfs al in blokjes gesneden) in. Hieronder kun je zien welke groenten ik heb gebruikt vandaag. Ik had een bos bleekselderij die niet heel lang meer goed zou zijn, blokjes wortel uit de vriezer, tuinerwtjes uit de vriezer, nog wat slappe cherrytomaatjes, een zoete aardappel en een pastinaak (niet op de foto). Als basis gebruik ik wel graag uien en knoflook. 

Dit ‘recept’ kun je bijna geen recept noemen. Het is namelijk helemaal op gevoel en gemaakt met wat voor handen is. Ik hoop toch dat je geïnspireerd bent en snapt dat je dus met allerlei groenten aan de slag kunt voor bouillon. 

Ingrediënten 

 • ui
 • knoflook
 • peper/zout
 • laurier
 • eventueel wat verse kruiden zoals tijm/rozemarijn/peterselie
 • restjes groenten: wortel, bleekselderij, bloemkool, courgette, aubergine, broccoli, pastinaak, zoete aardappel enz.

Bereidingswijze

 1. Snijd (en schil waar nodig) alle groenten grof. 
 2. Snijd de ui en knoflook grof. Fruit in een ruime kookpan (afhankelijk van de hoeveelheid groenten die je gebruikt) aan met een scheut olie. 
 3. Voeg nu alle groenten toe en daarna peper, zout, laurier en de kruiden. 
 4. Giet nu water in de pan. Doe dit een beetje op gevoel. Hoe meer water, hoe minder geconcentreerd de bouillon, maar de groenten moeten in ieder geval onder water staan. 
 5. Laat 2 uur pruttelen en zeef de bouillon. Je kunt nu twee dingen doen: giet de bouillon in bakjes en koel zo snel mogelijk terug/vries in. Of: kook de bouillon in voor een geconcentreerde bouillon (waar je later weer water aan toevoegt). Proef tussendoor steeds of je wat zout/peper wilt toevoegen. 

Dit recept is onderdeel van mijn blog challenge in september 2020. Elke dag plaats ik een recept. Kook/bak jij met me mee? Deel dan je creaties met de hashtag #tarteletteblogt en dan deel ik je berichtje!

1 gedachte over “Recept: groentenbouillon van restjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *