Recept: speltrisotto met tomaat, venkel en mozzarella

Speltrisotto met tomaat, venkel en mozzarella

Vanavond was ik alleen thuis rond etenstijd. Ik vond de inspiratie voor vanavond in een pakje spelt dat ik nog open had staan. Spelt is een graan en tarwesoort. Het is eigenlijk de voorloper van de tarwe die we tegenwoordig het meest gebruiken. Het is een meer primitieve en minder bewerkte soort. De speltkorrel zoals je deze bij de supermarkt koopt is daarnaast nog helemaal ‘heel’ en bevat dus nog al zijn vezels en voedingsstoffen.

De spelt bereid je eigenlijk hetzelfde als rijst of pasta; je brengt water aan de kook, zet een wekkertje en giet af. Door de stevige korrel, kun je spelt echter ook bereiden als een risotto. Het heeft meer bite dan een klassieke risotto en bevat meer voedingsstoffen en vezels dan risottorijst: win-win dus!

Je kunt er allerlei soorten risotto van maken, maar vandaag heb ik een vegetarische tomatenrisotto gemaakt met venkel en diverse kruiden. Op het bord maak ik de risotto af met romige buffelmozzarella. 

Ingrediënten 

  • 50 gram roomboter
  • 2 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 3 theelepels venkelzaad 
  • 2 theelepels chilivlokken (zie tips)
  • 16 cherrytomaten
  • 1 flinke venkelknol
  • 250 gram spelt
  • 400 milliliter passata
  • 400 milliliter water
  • 2 theelepels zout
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 2 bollen buffelmozzarella (zie tips onderaan de pagina)
  • basilicum

Bereidingswijze

  1. Pel en snipper de sjalotten. Snijd de knoflook fijn. Leg de venkelzaadjes op een snijplank en kneus ze even met je mes (hak ze een klein beetje fijner). Doe de ui, knoflook, venkelzaad en chilivlokken nu samen in een kommetje en zet even apart. 
  2. Snijd de cherrytomaten in vieren en snijd de venkel in dunne reepjes (nog nooit venkel gesneden? Zie deze video). Doe ook samen in een kom. 
  3. Doe nu de passata samen met het water en zout in een maatbeker en roer goed door. 
  4. Neem nu een platte pan die wel een hoge rand heeft. Bijvoorbeeld een hapjespan of lagere kookpan. Smelt hierin de boter en doe er nu de uitjes, knoflook, venkelzaad en chilivlokken in. Bak tot de uitjes glazig zijn. 
  5. Voeg nu de tomaatjes en venkel toe. Bak even mee tot de tomaatjes zacht beginnen te worden. 
  6. Voeg dan de spelt toe en roer even een minuut door met alle andere ingrediënten. 
  7. Giet er nu ongeveer 1/8 deel van de aangelengde passata bij. Blijf roeren en laat zachtjes koken. Voeg nu steeds beetje bij beetje meer passata toe totdat de spelt gaar is en de risotto mooi romig/stevig. Dit duurt ongeveer 20-25 minuten. Doe rustig aan en laat niet te hard koken (zie tips). Roer als laatste de parmezaanse kaas door de risotto. 
  8. Proef dan de risotto. Voeg zo nodig nog wat zout of chili toe. 
  9. Opmaak: snijd de bollen mozarella in tweeën. schep de risotto op het midden van een bord. Leg er per bord een halve bol mozzarella op. Maak af met wat basilicum, chili en olijfolie. Eet smakelijk!

TIPS

  • De chilivlokken kocht ik bij de groothandel, maar kun je ook vinden bij de toko. De supermarkt verkoopt meestal een molentje met chilivlokken. Deze zijn fijner gemalen, dus geven een scherper resultaat. Ben je niet zo gek op pittig eten? Doe er dan wat minder in. Ben je juist gek op pittig eten? Doe er dan wat meer in. 
  • Dreigt je risotto droog te koken, maar is de passata op? Voeg dan een scheutje water toe. Je hebt minstens 20 minuten kooktijd nodig. 
  • Koop het liefst wel echte buffelmozzarella. Deze heeft veel meer smaak. Meestal is deze te koop op de kaasafdeling van de supermarkt. 

Dit recept is onderdeel van mijn blog challenge in september 2020. Elke dag plaats ik een recept. Kook/bak jij met me mee? Deel dan je creaties met de hashtag #tarteletteblogt en dan deel ik je berichtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *