Recept: vlierbloesemsiroop

Een ultiem seizoensproduct: vlierbloesem. Met zijn kleine witte bloemetjes een prachtige en geurige verschijning. De vlierbloesem vind je (als je goed kijkt) overal. Je kunt er heel eenvoudig vlierbloesemsiroop van maken. Een bloemige, frisse siroop. Heerlijk als aanmaaklimonade. Je kunt de siroop ook kennen als bekende smaakmaker van het populaire drankje ‘Hugo’. Doe hiervoor een scheutje van de siroop in de prosecco. 

 

Ingrediënten

  • Bloeiende vlierbloesemschermen
  • Suiker
  • Water
  • Citroen

Bereidingswijze

  1. Pluk een flinke hoeveelheid vlierbloesemschermen. Schud ze even uit zodat insecten en vuil er af valt. Ik pluk meestal alleen de wat hoger hangende schermen, zodat ik zeker weet dat er geen beesten bij hebben gekund. 
  2. Doe de schermen in een pan/kom en duw ze een beetje plat. Giet er nu water bij totdat ze nét onderstaan. 
  3. Laat dit mengsel nu op een koele plek zo’n 24 uur trekken. 
  4. Leg na 24 uur een zeef boven een maatbeker en giet de vlierbloesem af. 
  5. Meet het vocht nu af. Doe het aantal milliliter maal 1,25. Dat is het aantal grammen dat je nodig hebt (zie rekenvoorbeeld onder aan de pagina). 
  6. Doe het vocht nu samen met de suiker in een pan. Pers er per liter water ook 1 citroen bij.
  7. Verwarm het geheel nu zachtjes totdat alle suiker is opgelost.
  8. Giet de siroop nu in schone flessen of potten. Je kunt de siroop nu koel zeker 2 maanden bewaren. Controleer wel altijd of er geen schimmel is ontstaan. 
  9. Wil je de siroop helemaal helder krijgen? Maak dan een schone theedoek nat en leg deze in een zeef. Zeef hiermee de siroop nog een laatste keer voordat je deze in de flessen doet. 

Rekenvoorbeeld: 
Heb je 100 milliliter vlierbloesemwater?
100 milliliter * 1,25 = 125. Je hebt 125 gram suiker nodig.

Heb je 1350 milliliter vlierbloesemwater? 
1350 * 1,25 = 1656. Je hebt 1656 gram suiker nodig. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *